Skötsel- o pälsvård

Skötsel- o pälsvård

Skötsel- och pälsvården är viktigt och är en del av att dela vardagen med en hund. Havanaisen är en långhårig ras och måste därför, för att må bra och se trevlig ut, ha regelbunden omvårdnad vilket gäller alla pälshundar. Lär man sig bara hur man sköter den och är regelbunden i sina rutiner så kan man njuta av att ha en glad, frisk och vacker hund med en mjuk och silkeslen päls. Utan tovor! Vi har ett talesätt hemma hos oss ”Höjden av lyx är en nybadad havanais”! Och det finns många fler fördelar med en havanais; den hårar inte ner och fäller inte päls i möbler, den luktar inte ”hund” utan doftar gott från senaste badet! Pälsen är ren och silkesmjuk och inte fet som hos vissa andra raser. Många allergiker tål rasen, dock inte alla. Och genom sin lilla storlek och positiva sinnelag brukar de alltid vara välkomna över alltCool

En del väljer att klippa sina havanaiser och jag säger alltid att högsta prioritet är att hund och hundägare ska trivas ihop och ha kul. Men även en kortklippt havanais behöver sin regelbundna skötsel. Se stunden som en mysig stund att vara nära, det är en bra kontaktövning, ta det lugnt, beröm hunden och belöna med godis Cool Och börja med skötselrutinerna direkt när du kommer hem med din lilla valp, då får du en mysig liten kompis som är van att vara hanterad. Följande skötselråd gäller både långhåriga och kortklippta:

Varje dag ska ögonen skötas, torka i ögonvrån med en bomullspad doppad i varmt vatten eller ögonbad. Det kan vara lätt att få bort sömngruset med en liten mustaschkam.

Tandborstning skall hunden ha gärna varje dag men minst 2-3 ggr/vecka. Jag rekommenderar starkt tandborstning, en ren och väldoftande mun utan krypande tandsten och tandont ger dig en glad och frisk hund!

Det är bra att klippa klorna varje vecka, bestäm en fast dag som gör det lättare att komma ihåg, ex söndagar. Vid blöt regnig väderlek se till att torka tassarna efter promenaden. Våta och fuktiga tassar som inte får torka mellan promenaderna kan när hunden försöker slicka sig torr, få svamp. Se över pälsen under tassarna och mellan trampdynorna en gång i månaden. Klipp och ansa försiktigt så att hunden inte går och halkar på pälsen eller får fukt som kan leda till svamp.

Kolla igenom öronen vid bad. Våra hundar brukar sällan ha mycket hår i öronen men om det blir det, ska man med ett lätt och snabbt tumgrepp rycka bort detta.

Efter promenad i skog och mark, särskilt högt gräs, gå igenom hunden för att få bort eventuella fästingar. Några droppar Frontline kan användas men aldrig fästinghalsband (allvarliga allergireaktioner har förekommit).

En Havanais skall badas ofta, med 7 – 14 dagars mellanrum. Badar du din havanais regelbundet så blir pälsvården lättare, en ren päls är lätt att borsta igenom och det bildas då väldigt lite tovor. En smutsig, ovårdad päls är mycket svårare att sköta och framförallt inte bra för hunden då den under tovor kan dölja fästingar och sår. Observera att en nedklippt havanais får också tovor så småningom och måste skötas på samma sätt som en långhårig. När valpen börjar närma sig nio månader får man gå igenom pälsen oftare (flera gånger i veckan) en period för att undvika tovor. 

Innan badet reder man ut eventuella tovor och badar därefter hunden i ett milt schampo och avslutar badet med balsam. Krama ur pälsen försiktigt med en sk torkduk och föna hunden torr.

Innan valpen flyttar med dig hem går vi igenom alla moment så att du som valpköpare känner dig trygg med hur du ska sköta din hund på bästa sätt! Du får med hem råd och instruktioner så att du sedan i lugn o ro kan läsa på hemmaplan. Och du är alltid välkommen med dina frågor och funderingarCool